Blogger gir barneklesfirma en nesestyver i varemerkestrid

Header bilde: janeb13 / Pixabay.com

Har små virksomheter etterhvert blitt like mektige som de store? Og skal de store virksomhetene i fremtiden tenke seg om en ekstra gang før de innleder en sak mot mindre virksomheter, som kanskje krenker deres rettigheter? Svaret henger nok litt i luften, men faktum er at små virksomheter står vesentlig sterkere enn tidligere, etter de sosiale mediers inntog. Et nesten helt ferskt eksempel på denne økte makten var da virksomheten HOLLY’S® valgte å trekke et søksmål mot bloggeren Mascha Vang, som sammen med sin datter hadde lansert barneklesmerket HOLLIE NOLIA®. Mascha hadde i innlegget «Jeg har blitt saksøkt og skal i retten!» på bloggen sin, uttrykt sterk misnøye med HOLLY’S®’ søksmål, og med oppbakking fra sin store følgerskare brakte hun konkurrenten HOLLY’S® inn i en endeløs motvind, som endte med at HOLLY’S® droppet søksmålet etter en stund.

David og Goliat har blitt likere

Spørsmålet handler kanskje ikke lenger om hvorvidt man er en stor eller liten virksomhet, men mer om man som virksomhet er aktiv på sosiale medier. Saken Mascha Vang vs. HOLLY’S® sender ihvertfall et viktig signal til virksomheter av alle størrelser, om at sosiale medier utfordrer det tradisjonelle bilde av den lille, maktesløse gründer overfor de store, stygge brands. Striden mellom HOLLY’S® og HOLLIE NOLIA® er ikke enestående,.

Et annet eksempel er saken med keramikeren Anne Black, som stevnet supermarkedskjeden NETTO® for retten for å kopiere hennes vaser. Her brukte Anne sin FACEBOOK®-side til å skape oppmerksomhet rundt sin sak, og i løpet av null komma fem ble NETTO® stilt i et dårlig lys på plattformen. Oppslaget ble delt med lynets hastighet og var plutselig en del av flere diskusjoner. Om dette har hatt en varig uheldig effekt for NETTO® vet man ennå ikke, da saken fremdeles pågår, men man kan raskt konstatere at FACEBOOK®, blogger og lignende medier er et viktig talerør for både kunder og følgere.

Sosiale medier kan ikke lenger ignoreres

Om man heter Mascha Vang eller Anne Black, NETTO® eller HOLLY’S®, så vil det beste alltid være å sikre sine rettigheter med en varemerkeregistrering eller ved å bygge opp et sterk brand. Men det er noe som tyder på at selv de største virksomheter i første omgang bør tenke gjennom sine strategier på nytt og velge dialogens vei, fremfor å bare ture frem med diverse søksmål. Dersom man ikke gjøre det vil man raskere og letter bli offer for forbrukernes skiftende atferd og holdninger.

Våre råd til virksomheter som er aktive på sosiale medier, er:

  • Registrer de varemerker som virksomheten bruker i sin markedsføring, herunder markedsføring på sosiale medier.
  • Overvåk, evt. ved bruk av GOOGLE ALERT™, relevante varemerker.
  • Velg deres kamper med omhu, og bevar roen, ha i bakhodet at internettets hukommelse kan være kortsiktig: «here today – gone tomorrow».
  • Ha et beredskapsapparat så dere kan reagere raskt dersom bedriften blir utsatt for en «shitstorm».

Er du i tvil om hvordan du best mulig sikrer dine rettigheter på sosiale medier, så bistår vi gjerne med utarbeidelsen av en SoMe-politikk, og gir deg råd om de nyeste og seneste.

 

SIDEBAR

62% [1] av danskene brukte Facebook daglig i 2016. Så hvis du ønsker å kontakte potensielt 3476000 [2] månedlige brukere, så registrer deg og begynne å dele bedriftens kommer og går med andre enn bare de ansatte.

God deling!

[1],[2] http://www.socialemedier.dk/sociale-medier-2016-i-danmark/

LES OGSÅ: Skal dine ansatte få slå seg løs på sosiale medier?
LÆS OGSÅ: Finnes det strategiske domenenavn du bør erverve?