Er ditt varemerke klar til å erobre verden?

Du har alt klart. Du har laget de nødvendige markedsundersøkelser og konstatert at det vitterlig er et segment som passer til dine produkter. Dine ferdige produkter er tilnærmet perfekte. Markedsføringsmaterialet er trykket og visittkortene brenner i lommen, og skriker etter å komme ut i verden. Diverse messestands er booket, websiden med tilhørende webshop er, etter de klassiske barnesykdommene, oppe og går, og profilen på FACEBOOK® er klar til «likes». Du har kanskje til og med hoppet på INSTAGRAM®-toget.

Du er kort sagt klar til å introdusere ditt brand og dine produkter for verden.

Men plutselig brister drømmen. Ved en tilfeldighet oppdager du at det finnes et annet produkt på markedet, som selges under et navn som med all sannsynlighet kan forveksles med ditt produkt. Eller kanskje har du begynt å selge dine produkter på utenlandske markeder, og er godt i gang med å kapre markedsandeler, da det plutselig dumper et brev inn gjennom brevsprekken fra en advokat som vennlig ber deg skifte navn på dine produkter eller din virksomhet, fordi du krenker en annens varemerkerettighet.

Det ovenstående er dessverre ikke en tenkt situasjon. Det finnes mange eksempler på gründere og virksomheter, store som små, som lanserer et produkt på markedet, uten å ha forsikret seg om at det ikke allerede eksisterer et tilsvarende produkt under et lignende varemerke.

Få ditt varemerke undersøkt

Som illustrasjon av ovenstående situasjon har vi det danske selskapet FONA®’s mobilseleskap, Telefona™, som fikk en meget kort levetid på markedet. For noen år siden ble mobilselskapet lansert med en intens reklamekampanje, hvor en liten tegnet mus skremte den store, dovne «telefanten», som skulle representere de store konkurrerende mobilselskapene.

TELEFANT™ viste seg uheldigvis å være et registrert varemerke eid av det danske teleselskapet TDC®, og lanseringen av Telefona™ ble av TDC® oppfattet som en direkte og åpenbar krenkelse av deres varemerkerettigheter. Ganske forutsigbart reagerte TDC® med å kreve bot og bedring, og minnet samtidig Telefona™ på at selskapets nett faktisk ble levert av TDC®. Som et resultat av flere ting, herunder varemerkekrenkelsen, ble FONA® tvunget til å fjerne nesten alt markedsføringsmateriale, og etter et par måneder ble Telefona™ overtatt av TDC®.

Den uheldige situasjonen med Telefona™ kunne uten tvil vært unngått, hvis FONA® hadde undersøkt om de rent faktisk hadde rett til å markedsføre seg som planlagt, før de investerte i en dyr reklamekampanje.

Hvordan sjekker jeg på forhånd om mitt navn er ledig?

  • Du kan søke i søkemotoren Google ® eller lignende søkemotorer.
  • Du kan søke i Brønnøysundregistrerne over norske registrerte selskaper
  • Du kan søke i TMWiew, som er en stor database over registrerte varemerker.
  • Du kan søke i Patentstyrets database over norske registrerte varemerker.
  • Du kan også søke i Norids database over norske domenenavn.
  • Eller du kan spørre en profesjonell rådgiver – og husk, det koster mindre enn du tror.

 

Ikke kast bort kreftene dine på et varemerke du ikke kan bruke.

Når du nå allikevel skal investere mye tid og ressurser i markedsanalyser, prototyper, reklamemateriell og lignende, vil det alltid være verdt å undersøke om ditt planlagte forretningsnavn/varemerke allerede er tatt i bruk til lignende produkter eller ytelser.

En innledende forundersøkelse kan du gjøre selv, med vi anbefaler at du tar kontakt med en profesjonell rådgiver som kan gjøre en mer omfattende forundersøkelse. På denne måten får du gjort opp en status over mulighetene til å anvende ditt tiltenkte forretningsnavn/varemerke til dine produkter.

Og hva er det verste som kan skje?

En gang imellom må vi dessverre ”kill our darlings”. Ditt planlagte varemerke er kanskje ikke like brukbart som du hadde forestilt deg, og du må derfor gå i gang med en re-branding prosess av ditt forretningsnavn eller varemerke.

På den annen side, så er det vel bedre å gå i gang med en re-branding prosess før alle visittkortene er trykket, nettsiden er oppe og går og FACEBOOK® ‘likes’ tikker inn, enn når alle forberedelser er gjort og du og ditt produkt er klar til å erobre verden.

Kontakt våre varemerkeeksperter for en uforpliktende samtale om hvordan du skaper et varemerke, som kan erobre verden.