Header bilde: Pixabay.com
Vi har tidligere skrevet et innlegg om strategiske domenenavn og delt syv gode råd med deg, som du kan lese her.
Det primære fokus i vårt forrige innlegg var at du som bedrift kan skape en betydelig større synlighet rundt din virksomhet gjennom kjøp og bruk av strategiske domenenavn.
Konkurransen på de digitale medier stiger raskt og synlighet er en viktig faktor for å trekke det lengste strået.
Men det er ikke bare den økte konkurransen og behovet for synlighet som avgjør om man skal investere i strategiske domenenavn.
I dag forventer forbrukere å kunne finne svar på alt på internett og søkemotoren GOOGLE® har blitt en nær venn vi daglig har kontakt med. Men det er ikke bare svar vi søker på internett, det er i like stor grad informasjon og kunnskap.
Her kommer synlighet igjen inn på banen, fordi synlighet på nett har en sammenheng med strategiske domenenavn.
Strategiske domenenavn sikrer at du har de riktige plattformene til å dele kunnskap, og at de nysgjerrige eller vitebegjærlige finner veien til akkurat din digitale kunnskapsbank.
De fleste er kjent med at vi i dag opererer med såkalte generic Top-Level Domains (gTLDs), noe som blant annet inkluderer .com, .net og .org, og country code Top-Level Domains (ccTLDs) som f.eks. .dk, .no og .de.
Parallelt med de velkjente gTLDs har det siden 2012 blitt frigitt utallige nye gTLDs, og prognosene sier at vi ender opp med å ha ca. 1.900 gTLDs, så som .coffee, .luxury, .money, .shop, .online, .business, .engineering og mange, mange flere.
Selv om det allerede er frigitt en del nye toppdomener, har ikke interessen vært som forventet. Det skyldes kanskje kostnadene for registrering under de nye domenenavnene. Eller kanskje er det ikke det store behovet for å kjøpe et slikt navn fordi 80 – 90 % av våre søk foregår via søkemotoren GOOGLE®. I og med at GOOGLE® har en god forretning med GOOGLE Adwords, som selger til internasjonale annonsører, kan det ikke komme som noen overraskelse på noen at særlig ccTLDs rangerer høyt i søk på GOOGLE®.
Men er det dermed sagt at du skal investere i alle ccTLDs for din virksomhet? NEI! Men man skal gjøre sine forberedelser – før et nytt navn lanseres.
Et relevant eksempel er Office for Harmonizaton in the Internal Market (OHIM), som den 23. mars i år skifter navn til European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Endringene har pågått i lang tid og OHIM/EUIOP har bl.a. registrert nye domenenavn, så som euipo.eu, euipo.org, euipo.net og euipo.es.
Men OHIM/EUIPO har ikke kunnet registrere bl.a. euipo.com fordi dette domenet ble registrert av en kinesisk virksomhet allerede i 2008.
Er det manglende domenenavnet en katastrofe for OHIM/EUIPO? Nei – det er ikke en katastrofe, men det kan slås fast at OHIM/EUIPO ikke har lagt en strategi tidlig nok for sine strategiske domenenavn.
OHIM/EUIPO kan naturligvis klare seg med sine nåværende domenenavn, men det er klart at OHIM/EUIPO skal være oppmerksom på bruken av det før omtalte registrerte domenenavn som inneholder EUIPO, og andre eventuelle fremtidige domenenavn som inneholder EUIPO – ikke minst for å unngå uheldig og misvisende bruk av sitt nye navn. Dette også særlig sett i lys av alle de falske fakturaer som rettighetshavere også skal forholde seg til fra dag til dag.
En slik overvåking kunne vært unngått hvis OHIM/EUIPO hadde tatt høyde for dette domenenavnet, og andre allerede registrerte domenenavn, før man valgte å offentliggjøre det nye navnet.
FEM GODE RÅD I FORHOLD TIL DIN STRATEGI FOR STRATEGISKE DOMENENAVN
- Registrer firmanavn og produktnavn
Vi forbrukere vil ofte søke direkte på firmanavnet eller produktet, som også som regel er virksomhetens registrerte varemerker, og det er derfor viktig at du registrerer firmanavn og produktnavn som domenenavn. - Tenk over uttalen av firmanavnet og produktnavnet
Det er en god idé å prøve å uttale ditt firmanavn og/eller produktnavn i utformingen av strategien for å etablere strategiske domenenavn. Ofte er et firmanavn vanskelige å stave, eller det uttales annerledes enn det staves. For eksempel er det vanskelig å høre forskjell mellom bokstavene «k» og «c». Hvis ditt firmanavn og/eller produktnavn er vanskelig å uttale eller stave, er det en god idé å skaffe seg et domenenavn som staves slik firmanavnet uttales. - Skal du registrere på gTLD eller ccTLD?
Det er egentlig opp til deg selv hvilke toppdomener du vil bruke. Men husk at forbrukerne alltid vil foretrekke å søke lokalt, i den forstand at en nordmann alltid vil søke etter .no og en tysker vil søke på .de, og så videre. I motsatt fall må du vurdere .eu eller .com hvis du er et internasjonalt selskap, og sist men ikke minst, kan du leke med tanken om å registrere ditt firmanavn på et av de nye gTLDs.Men – ikke glem at våre internettsøk primært skjer via en søkemotor som for eksempel Google ®, og her trumfer de nasjonal de regionale, altså ccTLDs. - Gjør din domeneportefølje fremtidssikker
En domenenavnsportefølje er en nødvendighet for de fleste virksomheter. Mange virksomheter har valgt en aggressiv strategi, hvor de kjøper alle relevante domenenavn, strategiske eller ei, mens andre virksomheter er mer tilbakeholdne. Det finnes imidlertid en gyllen middelvei, nemlig de strategiske domenenavn, som gir optimal digital beskyttelse.Dersom din virksomhet har en produktavdeling og en marketingavdeling, er det viktig at dere løpende er i dialog med hverandre om hvilke produkter og tjenester som er på vei. På denne måten får du oversikt over hvilke tiltak dere har i ermet for fremtiden. Ved å registrere et strategisk domenenavn før dere f.eks. lanserer et nytt produkt på markedet, har dere sikret dere muligheten til å bruke domenenavnet uten å måtte kjempe om det eller kjøpe/vinne det tilbake. - Oppdater virksomhetens domeneportefølje
Selv om du har kjøpt et domenenavn eller et strategisk domene, betyr ikke det at du aldri bør skille deg av med det.En domeneportefølje bør være levende, og den skal av og til oppdateres. Kanskje er det domenenavn som ikke skal fornyes, eller kanskje er det på tide å få porteføljen gjennomgått av en profesjonell.