Julen er varemerkenes fest

Headerbillede: PublicDomainPictures

Julaften er like om hjørnet! Nisser, juletrær og pepperkaker har for lengst inntatt de små hjem. Julen innebærer for de fleste nordmenn også deltakelse i det årlige julegaveracet. For noen er det enkelt å finne den riktige gaven, mens for andre kan det være svært så vanskelig å finne den perfekte og personlige gave til venner og familie. Uansett hvilken kategori man føler at man tilhører, så er det en ting som er helt sikkert: som forbrukere går vi etter varer som har et varemerke.

Skal kjæresten, ektefellen eller vennen få en myk gave, kjøper vi DESIGNERS REMIX®, PANDORA®, ACNE® eller kanskje TRIUMPH®. Til den mer sporty typen gir vi NIKE® eller kanskje ADIDAS®, barna får LEGO® eller STAR WARS™ kjøpt på BR-Leker®, mens svigermor får ELIZABETH ARDEN®-produkter fra KICKS®.

BR® ble registrert som varemerke allerede i 1982. Foto: @BR

Det samme gjør seg gjeldende når julemiddagen skal forberedes og inntas. Her koser vi oss nemlig ikke bare med god mat, godteri og kaker. Neida, vi nyter bl.a. juleribbe fra GILDE®, julegris fra NIDAR® og juleøl fra NØGNE Ø® eller CB® julebrus.

Man kan derfor gå så langt som å si, at julen er varemerkenes fest. Å gjøre, se og spise de samme tingene med de samme menneskene gir trygghet og skaper samhold. Det betyr nemlig, at vi år etter år vender tilbake til de samme varemerkene, for det «hører jo julen til». Og det er spesielt produsentene av de etterspurte julevarene veldig glad for. Desembermåned er altså den tid på året, hvor varemerkene virkelig skal bevise hva de er verdt.

Konkurransen om å bli pakken under juletreet, den kalde ølen i kjøleskapet eller kakene på fatet er nemlig knallhard. I en forbrukerfest, som julen jo også er, er det god business å bli gjenkjent eller være den leken i BR®-katalogen som alle ønsker seg.

3 egenskaper som kjennetegner et godt julevaremerke

Drømmer du om at dine varemerker skal stå på julefrokostbordet eller ligge under treet på julaften? Her er noen grunnleggende kriterier du bør ha på plass:

1. Produktet eller firmaet bør brukes til eller forbindes med jul

Det sier seg selv at badedyr og solkrem aldri vil bli en juleklassiker. Sats heller på noe som forbrukerne kan ha glede av i forbindelse med jul, år etter år.

2. Produkt- eller firmanavnet bør være lett å huske, men må ikke ikke være generisk eller beskrivende for produktets funksjon

Når du skal finne et navn på ditt produkt, bør du velge noe som forbrukerne kan huske når de står i butikkhyllene (eller når de søker på GOOGLE®). Navnet må ikke være for generisk, for da kan du ikke få det registrert som et varemerke. Du skal for eksempel ikke kalle din juleøl for GODT ØL. Andre ølprodusenter skal også kunne ha lov til å bruke alminnelige ord til å beskrive sin øl.

3. Undersøk at ingen andre bruker et lignende varemerke for et produkt i samme kategori

Innen du bruker penger på markedsføring og varemerkesøknader, er det alltid en god ide å undersøke i forkant om andre bruker det samme navnet eller et lignende navn som kan forveksles med ditt. Du kan få profesjonell hjelp av våre varemerkeeksperter til å lage en forundersøkelse hvis du vil være helt sikker, men du kan også undersøke selv her og her.