Lyden av Danmark

Ser man bort fra gastronomi og design, er det nok mest på vind- og teleområdet at Danmark vekker gjenklang ute i den store verden. Men Danmark er også i vinden når det kommer til lyd. Faktisk spås lydindustrien å bli Danmarks neste, store veksteventyr. Akkurat nå står lydindustrien praktisk talt i kø for å lansere sine nye, innovative produkter. I anledning World Intellectual Property Day gir Michael Friis Sørensen – en av Danmarks ledende rådgivere innen utvikling og patentbeskyttelse av lydteknologi – her et godt råd med på veien til de mange nye lydtalenter.

Vi har nettopp mistet en av pionerene i den danske lydbransjen. Per V. Brüel, grunnlegger av den verdensberømte Brüel & Kjær, som produserer avanserte instrumenter til måling av lyd og vibrasjoner, døde den 2. april – kort tid etter sin 100 års dag.

Men dansk lyd, er som allerede antydet, på ingen måte død – tvert imot! I Danmark ligger flere av verdens ledende høreapparatvirksomheter som Oticon, Widex og GN Resound. Nylig fikk High-end høyttalervirksomheten Dynaudio kinesiske penger i ryggen, på samme måte som Libratone, som har bygget et sterkt brand på rekordtid med sine trådløse designhøyttalere. Det siste beviset på at Danmark virkelig kan noe om lyd kom da B&Os bilstereo til luksusbiler i mars med oppkjøpet av amerikanske Harman International Industries. Bang & Olufsen mottok som ledd i oppkjøpet en forskuddsbetaling på DKK 1.170 mill. og en lisensbetaling per enhet på minimum DKK 12,7 mill. i minst 20 år.

Lyd av alle slag

Selv om markedet for tradisjonelle hi-fi høyttalere etterhvert er begrenset, er Dali et annet godt eksempel på at en dansk virksomhet klarer seg godt blant lydeliten, og kan være med i et stort segment. Danmark er med på hele skalaen av lydutstyr, fra fest-på-stranden-høyttaleren fra Audiocase til Steinway Lyngdorfs drømme-hi-fi for verdens rikeste. Også der den gode lyd genereres er Danmark på toppen, f. eks. scenemikrofonene fra DPA Microphones og studioutstyret fra TC Electronics.

Innovasjonsnettverket Dansk Lyd har bidratt til at dansk lyd etter en krise igjen er i ferd med å finne tonen. Blant annet ved å samle de mange dyktige, danske lydteknikerne sammen med andre faggrupper og på denne måten har nye produkter og prosjekter oppstått. Lydens Hus i København og et nytt Elektroakustisk Design Center i Lydens By, Struer, er andre beviser på at kreftene forenes for å forsvare Danmark plass på lydens verdenskart.

Patenter kan gjøre forskjellen

Den sterke, danske lydtradisjonen gjør det med andre ord mulig å tiltrekke seg penger fra store amerikanske og kinesiske investorer, men god lyd og godt design er ikke nok! Erfaringene viser at de helt tunge kommersielle aktørene legger stor vekt på virksomhetenes bevisste arbeid med immaterielle rettigheter – altså patent, varemerke og design.

Har man oversikt og orden på rettighetene sine, sender man et tydelig tegn til konkurrentene i markedet og signaliserer samtidig at man arbeider profesjonelt med produktet sitt. Et patent kan altså ved første øyekast ligne en dyr og uvesentlig investering for en oppstartsbedrift, men sjansen for å rykke opp i den øverste ligaen øker markant hvis virksomheten tidlig beskytter sin teknologi.

Les mer om vårt arbeid med Libratone

Les bloggerens CV