MAKEEN Energy: Plastcon gjør plastavfall om til drivstoff

Anlegget fra MAKEEN Energy krever verken sortering eller rengjøring av plasten, og har derfor et stort potensial, ifølge selskapet, som av samme grunn jobber med å patentere teknikken.

Du trenger ikke å bruke særlig lang tid på et dansk gjenvinningsanlegg for å få en idé om hvor mye plastavfall som produseres bare i danske husholdninger. Hvis man legger til de enorme mengdene fra industrien, er det ingen tvil om at Plastcon fra MAKEEN Energy er en virkelig god idé – både miljømessig og økonomisk.

Kort sagt kan anlegget bruke såkalt pyrolyse til å omdanne plast til for eksempel dieselolje – noe som i seg selv ikke er en ny teknologi.

Det nye og bemerkelsesverdige er imidlertid at selskapet har videreutviklet teknikken slik at plasten ikke trenger å sorteres eller renses før transformasjonsprosessen starter.

Og det er avgjørende, sier prosjektdirektør i MAKEEN Energy, Anders Bjørn.

Avgjørende barriere fjernet

«Kravet om sortering har alltid vært den store barrieren ved pyrolyse. Men den er borte nå», sier han, og legger til at MAKEEN-ingeniørene har lykkes med ytterligere to forbedringer. Det viktigste er at utnyttelsesgraden har økt betraktelig:

«Fra 1 kg plast utvinner vi omtrent 0,8 kg olje, som deretter kan raffineres til dieselolje.» «Det er et virkelig flott resultat», sier Anders Bjørn og fortsetter:

«I tillegg er teknologien vår ganske kompakt, og derfor også mobil.» Målet har vært å kunne få plass til anlegget i en 40-fots container og dermed kunne flytte den dit plasten er. Dette sparer blant annet transportkostnader, sier han, og viser til potensialet i Kina og Afrika, hvor store mengder plast lagres på søppelfyllinger.

Poenget er blant annet at et anlegg på disse stedene kan skape en forretningsmodell for lokalbefolkningen som kan tjene penger på å samle inn plasten:

«På den måten vil plasten få verdi, og Plastcon kan dermed bidra til å håndtere de store mengdene plast på land og i vann», sier Anders Bjørn.

Les mer om Plastcon her.

Patentering er avgjørende

I en tid der CO2 har fått plass på agendaen verden over, kan nok folk flest raskt være enige om at Plastcon høres ut som en veldig god idé. Men som du vet, gode ideer med markedspotensial vil sannsynligvis også bli kopiert – hvis du ikke gjør noe.

Det kan MAKEEN Energy også fortelle om:

«Vår erfaring er at alt med et visst markedspotensial vil bli kopiert hvis vi ikke beskytter det med patenter», sier Anders Bjørn, og nevner at de av samme grunn har samarbeidet i mange år med konsulentselskapet Plougmann Vingtoft, som spesialiserer seg på IPR (Intellectual Property Rights, red.).

Da patentrådgiver Brian Andersen hørte om Plastcon, var han ikke i tvil om at teknikken burde patenteres. Og heller i dag enn i morgen:

Det er en teknikk med stort potensial, og forhåpentligvis noe som kan utvikle seg til et helt nytt forretningsområde for MAKEEN Energy. Derfor er det også av avgjørende viktighet å få systemet patentert på best mulig måte, sier han, og peker på utfordringen:

«Siden pyrolyse som metode er kjent, er vår oppgave å definere MAKEENs bidrag – det vil si hva som er nytt og innovativt. Det er den delen som senere kan beskyttes med et patent», forklarer han, og legger til at MAKEEN Energy har gått frem på riktig måte:

«For å minimere risikoen for at andre blir de første til å patentere en lignende teknologi, har patenteringsprosessen blitt startet tidlig. Det er helt etter boken», sier Brian Andersen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Jyllands-Postens tillegg Business Insights 14. april 2020 (Danmark).

Plastcon – kort fortalt:

Plasten brytes ned i små biter og alt organisk materiale sorteres ut. Massen varmes deretter opp til mellom 400 og 700 grader, hvoretter den går over til gassform. Etter kondensering kan produktet raffineres til for eksempel marin diesel eller fyringsolje.

Om MAKEEN Energy:

MAKEEN Energy er et holdingselskap for en rekke selskaper, inkludert Kosan Crisplant, som har vært involvert i blant annet fyllingsanlegg for gassflasker siden 1950-tallet. MAKEEN Energy har hovedkontor i Randers og sysselsetter nesten 1600 ansatte på seks kontinenter.