SKYTEM: Beskyttet teknologi stormer frem

Bare et fåtall danske teknologiselskaper er bevisste på å beskytte ideene sine. Danske SkyTEM er unntaket som bekrefter regelen.

Et helikopter svever gjennom luften i høy hastighet. Rotorene trosser tyngdekraften, og en sekskantet komposittstruktur på størrelse med en tennisbane henger fra sterke vaiere. SkyTEM’s elektromagnet har nå kartlagt grunnvann og mineraler på alle syv kontinenter i verden. Suksessen kan tilskrives SkyTEMs banebrytende teknologiske ideer, som selskapet kjemper for å beskytte etter alle kunstens regler.

Flemming Effersø, administrerende direktør, SkyTEM

«Vi oppdaget ganske tidlig at det var en god idé å patentere teknologien vår. Og over tid har det blitt en integrert og kontinuerlig prosess. Vi følger kontinuerlig med på teknologiutviklingen og konkurrentene, slik at vi alltid har en oversikt over hva som skjer i markedet innenfor vårt område», sier Flemming Effersø, administrerende direktør i SkyTEM.

For høyteknologiske oppstartsbedrifter med unike teknologiske løsninger spiller beskyttelse av IP – immaterielle rettigheter – en stadig viktigere rolle for å sikre konkurranseevnen og øke verdien av selskapet. Noe som både ansatte og investorer drar nytte av. Men SkyTEM er unntaket som bekrefter regelen. Fordi det fortsatt er mange teknologiselskaper som ikke tenker tilstrekkelig på å beskytte ideene sine.

Akkurat som vi trenger en god regnskapsfører, trenger vi en god patentrådgiver

Flemming Effersø

Dette skjer til tross for at kampen for å skape forretningsmodeller basert på gode ideer kan være tøff. SkyTEM opplevde dette på nært hold da en konkurrent prøvde å patentere SkyTEMs teknologi på det australske markedet. Bare gjennom grundig overvåking og investeringsvilje var SkyTEM i stand til å protestere og sikre sin markedsposisjon.

«Det koster selvfølgelig penger å ha patenter. Både i form av årlige avgifter og honorarer til patentrådgivere. Men sånn er det bare: That’s the game. Akkurat som vi trenger en god regnskapsfører, trenger vi en god patentrådgiver», sier Flemming Effersø.

Flyktig teknologi

Kampen om teknologisk dominans finner sted i alle bransjer. Her er det ofte små detaljer og svært spesialisert kunnskap som utgjør den store forskjellen. Derfor spiller beskyttelse av IP-rettigheter en stor rolle, ifølge Michael Friis Sørensen, IP-rettighetsekspert i Plougmann Vingtoft.

«Moderne teknologi har blitt en svært ustabil størrelse, og mange undervurderer hvor lett det er å kopiere en idé hvis den ikke er beskyttet.» Men hvis et selskap ikke har rettighetene til ideene sine, er det sjelden verdt mye mer enn noen få heltidsansatte og noen få kontorplasser,» sier Michael Friis Sørensen.

SkyTEMs elektromagnet har nå kartlagt grunnvann og mineraler på alle verdens syv kontinenter.

Med 20 års erfaring i bransjen har han, med egne ord, «sett litt av hvert». Erfaring viser at manglende fokus på immaterielle rettigheter fører til at mange selskaper går glipp av store muligheter. Derfor roper han varsku.

«Jeg har møtt mange oppstartsbedrifter med store investorer i ryggen som ikke engang har vurdert å beskytte teknologien sin. Det er helt vanvittig», sier den erfarne patentrådgiveren.

Et kommersielt verktøy

Michael Friis Sørensen, Plougmann Vingtoft

Michael Friis Sørensen understreker at mange små detaljer som skiller selskapet fra konkurrentene kan være verdt å patentere. Det er en prosess som tar tid, men den kan mangedoble selskapets verdi på lang sikt.

«Oppstartsbedrifter må være bevisste på at immaterielle rettigheter ikke er noe du bør bruke for å styrke egoet ditt. Det er et kommersielt verktøy som utelukkende brukes til å øke verdien av selskapet», sier han, og legger til:

«Mange oppstartsbedrifter tror ikke det er verdt innsatsen å søke om patenter fordi de uansett ikke har råd til å saksøke hvis rettighetene deres blir krenket. Men hvis man tenker mer langsiktig og selskapet plutselig blir kjøpt opp av en større gruppe, så har IP-rettigheter en enorm verdi, og de store aktørene har styrken til å forsvare dem.»

Nye utfordringer

Hos SkyTEM har den innovative tilnærmingen lønt seg, og patentene er forsikringen. Selskapet vant nylig en stor kontrakt for å finne grunnvann i California, og snart skal selskapet inn i et nytt område når SkyTEM, i et prosjekt støttet av det danske Innovationsfonden, skal erstatte helikopteret med droner for å redusere landbrukets CO2-avtrykk. Her spiller IP-rettigheter igjen en stor rolle.

Jeg har møtt mange oppstartsbedrifter med store investorer i ryggen som ikke engang har vurdert å beskytte teknologien sin. Det er helt galskap.

Michael Friis Sørensen

«Droner er på alles lepper akkurat nå, så vi vet at det vil dukke opp nye konkurrenter som vi må ta stilling til, og derfor må immaterielle rettigheter vurderes fra starten av. Det bør være en sentral del av virksomheten», sier Flemming Effersø.

SkyTEM har hovedkontor i Lisbjerg nær Aarhus og har over 50 ansatte fordelt på fire kontorer.