Det danske green tech-selskapet MicroShade har utviklet en transparent og energivennlig solskjerming som verken blokkerer dagslys eller utsikt. Med en solid IP-strategi som fundament har de bygget en vellykket virksomhet som møter utfordringene med å bygge på en klimavennlig og energisparende måte.
Kontorbygg med gigantiske glassfasader er ikke et sjeldent syn i storbyen. Glassfasadene skaper plass til flere ansatte, inviterer dagslyset inn og lar deg se ut mens du jobber. Det er lett å forstå hvorfor folk velger å bygge kontorer på den måten.
Men hvis man ser på bybildet med klimabriller på, setter glassfasadene røde linjer i regnskapet. Å opprettholde et stabilt inneklima er – på mer enn én måte – dyrt. Så dyrt at det debatteres om hvorvidt glasskyskrapere bør forbys.
Etterspørselen etter klimavennlige og intelligente løsninger bare vokser – og det er her MicroShade skinner gjennom.
En unik løsning på et aktuelt problem
Det startet med en skrivebordsidé som oppsto under solcelleforskning ved Teknologisk Institut. Det danske grønnteknologiselskapet MicroShade har nå 13 ansatte og er godt i gang med å sette nye standarder for byggebransjens måte å tenke på solskjerming. De har prosjekter flere steder rundt om i verden, og interessen er spesielt stor i Nord-Europa.
MicroShades løsning er en spesiallaget stålmembran som inviterer naturlig lys inn samtidig som den holder varmen fra solen ute.
Membranen virker gjennomsiktig når den er integrert i en glassprofil, men består av mikrolameller som kan redusere energien som kommer fra sollys.
Om sommeren reduseres termisk energi med opptil 90 %, noe som reduserer behovet for mekaniske installasjoner for innendørs kjøling. Om vinteren, når solen står annerledes på himmelen, tillater MicroShades solskjerming 35 % solgjennomgang, og reduserer dermed behovet for oppvarming.
Teknologien bak løsningen er unik, og MicroShade har veldokumenterte bevis på dette. Allerede da ideen oppsto ved Teknologisk Institut i Danmark, ble det lagt vekt på å beskytte den og få det første patentet. Siden den gang har selskapet fortsatt å jobbe med og utvidet sin portefølje av IP-rettigheter, og dette er helt bevisst, sier administrerende direktør i MicroShade, Eik Bezzel:
«Det er et spørsmål om vedlikehold, og selv med patenter er det bare én vei videre – å fortsette å bygge på i det tempoet man kan.«
IP skaper verdi – for både store og små
MicroShade lander ordrer på tvers av bransjer og opplever ofte at immaterielle rettigheter har lav prioritet. Ifølge Eik Bezzel er dette knyttet til en vedvarende myte om at IP-rettigheter er noe bare store selskaper drar nytte av.
“Det finnes noen inngangsbarrierer og en oppfatning av at man må være et stort selskap før det gir mening å jobbe med IP-rettigheter», sier Eik Bezzel, men selv er han ikke i tvil:
“Du kan lett være et lite selskap og gjøre ganske smarte ting med patenter,” hevder han.
Immaterielle rettigheter bidrar til å gi små, innovative selskaper en plass ved bordet og en stemme i debatten. Den stemmen er verdifull når man forhandler med alt fra arkitekter, entreprenører og bygningseiere.
«Bransjene vi jobber med og i er ikke preget av patentkappløp – mange velger helt andre måter å drive forretning på og holder i stedet på forretningshemmeligheter. Men for oss er det viktig, og det ligger en enorm verdi i å ha patenter», sier Eik Bezzel.
Matteo Biancardo er patentrådgiver med spesialisering i solenergi og gir jevnlig MicroShade råd om patentering og IP-strategi. Han er enig og sier: «IP skaper verdi for MicroShades produkt – det er et salgsargument og en forsikring om at dette er en unik, smart løsning som er banebrytende innen sitt felt.»
Prioritering av profesjonelle råd
Med et relativt lite budsjett er folkene hos MicroShade nøye med å bruke pengene klokt. Derfor prioriterer de regelmessig sparring med profesjonelle IP-rådgivere, som kan hjelpe dem med å opprettholde en sterk markedsposisjon.
Dette forteller Eik Bezzel, som over tid har etablert et godt forhold til sitt rådgiverteam hos Plougmann Vingtoft:
«IPR er ikke bare relevant når vi utvikler nye produkter.» Det er også et middel for å sikre selskapets markedsposisjon. Derfor er vi avhengige av å ha rådgivere som forstår virksomheten vår og hva produktene våre kan gjøre. Det føler jeg at vi har hos Plougmann Vingtoft.»
Med regelmessig sparring er MicroShade i stand til å ta fornuftige beslutninger om sine neste steg, og de kan sakte bygge på sin IP-portefølje, som for tiden inkluderer en rekke registrerte varemerker og to patentfamilier.
Les mye mer om MicroShade her.
Trenger du også råd om dine IP-rettigheter?
Hvis du, som MicroShade, har utviklet en banebrytende løsning på et aktuelt problem, ikke nøl med å kontakte våre rådgivere for en uforpliktende diskusjon om dine muligheter for å beskytte ideen din.
Du kan møte våre eksperter og se hva de spesialiserer seg på her.