AGUARDIO: Designbeskyttet vannsensor gjør at vi dusjer kortere

Aguardio har utviklet et IoT-basert dusjsystem som oppmuntrer brukeren til å redusere vannforbruket. Løsningen er designbeskyttet, og Aguardio jobber med en IPR-strategi for datadelen, som spiller en større rolle enn gründerne først hadde trodd.

«Go slow on the H20» er slagordet til den danske oppstartsbedriften Aguardio, som har gjort det til sitt oppdrag å redusere verdens overforbruk av vann- og energiressurser.

De har utviklet et system for dusjen som ved hjelp av data, symbolikk og nudging kan gjøre brukerne bevisste på forbruket sitt og dytte dem i en mer bærekraftig retning – hvis de vil, selvfølgelig. Systemet kan også overvåke baderommets «helse» og fortelle bygningseieren om det for eksempel er fare for mugg. Med andre ord er Aguardios løsning gunstig for både planeten og energiregningen, og designet passer til de fleste moderne bad.

Les mer om Aguardios løsning her.

Foto: Aguardio

Designbeskyttelse var det riktige valget…

Så snart ideen oppsto for administrerende direktør og medgründer av Aguardio, Thomas Munch-Laursen, begynte han å undersøke mulighetene for å få eksklusive rettigheter til løsningen. «Det var en naturlig del av produktutviklingen vår å tenke på IPR», forklarer Thomas Munch-Laursen, som er ingeniør og vokste opp med ideen om at patenter er veien videre for et teknologiselskap. Men det ble ikke helt sånn.

«Først trodde vi at vi var et dingseselskap som trengte å patentere et stykke maskinvare», sier Thomas Munch-Laursen. Med hjelp fra rådgivere hos Plougmann Vingtoft oppdaget han imidlertid raskt at det ikke er den tekniske løsningen som gjør en Aguardio unik. I stedet er den utformet rundt løsningen og de unike dataene som en Aguardio kan tilby, noe som kan skape en forståelse av atferden som Thomas Munch-Laursen og teamet hans så lidenskapelig ønsker å endre.

De satte derfor ideen om et patent på vent, og gikk i dialog med Ellen Breddam fra Plougmann Vingtofts varemerke- og designavdeling.

Det skal være pent å være bærekraftig

En Aguardio er designet og produsert i Danmark. Den består av to enheter: en sensor med display som er ca. 9 x 9 cm. Den er laget i et hvitt, minimalistisk design, og ifølge Thomas Munch-Laursen er den rettet mot «kvinner og deres designarmaturer», og dette er helt bevisst. Fordi «det ikke gir mening å utvikle en smart, bærekraftig løsning hvis ingen vil bruke den», sier han.

Ellen Breddam, varemerke- og designrådgiver hos Plougmann Vingtoft, har hjulpet Aguardio med å få løsningen designbeskyttet. «Designsøknaden gikk rett til registrering», sier Ellen Breddam, som ser Aguardios løsning som en godt utført og gjennomtenkt måte å få flere til å gjøre noe godt for planeten: «Aguardio løser et aktuelt problem, og de gjør det på en enkel, funksjonell måte som er lett å implementere i hverdagen», sier hun.

Foto: Aguardio

En IPR-strategi i konstant utvikling

Det er en essensiell del av selskapets markedsføring at Aguardio er designbeskyttet, men arbeidet med rettigheter stopper ikke her. Det er en tilbakevendende faktor som spiller inn i den overordnede forretningsstrategien hos Aguardio: «Det er fornuftig å fortelle kundene og investorene våre at vi har designbeskyttet Aguardio, men det er også viktig for oss å fortelle dem at vi fortsetter å jobbe strategisk med våre immaterielle rettigheter», sier Thomas Munch-Lauersen.

Han forklarer at selskapet på kort tid har gått fra å se på seg selv som en teknologi-oppstartsbedrift til å fokusere på datavitenskap, atferdsforståelse og det som populært kalles nudging. Når man vurderer denne typen forretningsutvikling, er det viktig å følge med på om man fortsatt har rom til å drive virksomheten, og det er noe investorer setter pris på.

design protected solution
Foto: Aguardio

«Når vi snakker med investorer, gir det dialogen merverdi at vi har kontroll over våre IP-rettigheter og at vi har en plan for hvordan vi best kan aktivere dem», sier Thomas Munch-Lauersen, som håper at neste runde med investorer kan gi Aguardio midler til å invitere en dataanalytiker og en antropolog med på laget.

Har du også en løsning på et av verdens problemer?

Hvis du, som Aguardio, har en bærekraftig løsning på et av verdens problemer, ikke nøl med å kontakte våre rådgivere. Vi kan hjelpe deg med å se om du bør patentere den tekniske løsningen din, registrere navnet ditt eller beskytte designet ditt – og når vi vet det, kan vi hjelpe deg med å sikre at bedriften din har en god IPR-strategi for hånden.

Vi gleder oss til å høre fra deg.