IPR burde være en viktig prioritet for alle virksomheter

Flere virksomheter burde være oppmerksomme på mulighetene som immaterielle rettigheter (IPR) byr på, som et nyttig kommersielt verktøy som kan øke virksomhetens verdi. Plougmann Vingtoft har som formål å hjelpe nyetablerte virksomheter godt på vei med den årlige IP Matters-donasjonen.

Innovasjonen blomstrer i Danmark, men det er en hard konkurranse, spesielt hvis man ser forbi Danmarksgrensen. Mange virksomheter velger ikke å prioritere IP-rettigheter, men det burde ses som en vesentlig del av forretningsstrategien.

“Mange undervurderer, hvor let det er at kopiere en idé, hvis den ikke er beskyttet, og mange ser patenter og varemærker som en dyr proces, som enten kan udskydes eller er helt unødvendig. Ikke desto mindre er det en kendsgerning, at hvis en virksomhed ikke ejer rettighederne til sine idéer, er de sjældent meget værd,” sier Finn Strøm Madsen, administrerende direktør i Plougmann Vingtoft, en konsulentvirksomhet som spesialiserer seg på kommersialisering av immaterielle rettigheter.

Et kommersielt verktøy

Finn Strøm Madsen, administrerende direktør i Plougmann Vingtoft

Når man prioriterer IP-rettigheter får man mulighet til å bruke dem strategisk. Derfor har Plougmann Vingtoft et internt teknologioversøringskontor (tto) som har spesialisert seg på verdiskapning av nye teknologier og IP-rettigheter. Tto-teamet jobber med et bredt spekter av kunder, med alt fra universiteter, private virksomheter og startups til offentlige institusjoner og investorer.

“Kommercialisering af IP betyder, at ideer bliver til forretning ved at omdanne en ide eller opfindelse til et produkt eller en tjenesteydelse, der kan markedsføres eller licenseres. IP-rettigheder er med andre ord et kommercielt værktøj, som virksomheder kan bruge strategisk for at skabe en sund forretning og sikre fremtidig konkurrenceevne,” forklarer Finn Strøm Madsen.

IP Matters støtter bærekraftige ideer

De siste årene har FNs mål for bærekraftig utvikling (SDGer) dannet grunnlaget for mange nye virksomheter som bygger på gode ideer, som trenger beskyttelse for å kunne vokse. Derfor arrangerer Plougmann Vingtoft den årlige donasjonen «IP Matters» i samarbeid med investornettverket Danish Business Angels (DanBAN). Hvert år doneres IP-rådgivning til en verdi av 50.000 DKK til en eller flere danske oppstartsvirksomheter som jobber med FNs verdensmål.

“Vi kan ikke redde verden med IP-rådgivning. Men vi kan sikre, at de dygtige, danske iværksættere, der introducerer bæredygtige løsninger, får den støtte, de har brug for til at gøre deres idé til en succesfuld forretning. Det er præcis, hvad de vil få med denne donation,” sier Finn Strøm Madsen.

Artikkelen er en del av magasinet «The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem» som er utgitt av Heyfunding og TechSavvy.media d 21.03.23. Les hele magasinet her.

LES OGSÅ: