CERCARE MEDICAL: Patentert KI åpner for nye muligheter

Århus-selskapet Cercare Medical har utviklet og fått patent på algoritmebasert kunstig intelligens som skal hjelpe leger med lynrask analyse av skannebilder.

Det sies at en person som får en blodpropp i hjernen eldes med fire år for hver time som går før effektiv behandling iverksettes. Av samme grunn har selskapet Cercare Medical i Aarhus investert store ressurser i å utvikle et program som, basert på kunstig intelligens, kan hjelpe leger med raskt å analysere skannebilder, og også gi en indikasjon på den mest sannsynlige utviklingen i den berørte hjernen.

Ved blodpropp i hjernen må legene vanligvis gjennomgå rundt 1400 skannebilder før de kan starte selve behandlingen


Kim Mouridsen

«Ved en blodpropp i hjernen må legene vanligvis gjennomgå rundt 1400 skannebilder før de kan starte selve behandlingen.» For en erfaren lege ville det ta opptil 25 minutter, men programmet vårt kan gjøre det mange ganger raskere, sier professor Kim Mouridsen ved Aarhus Universitet, som er en av Cercare Medicals to grunnleggere. Han legger til at det å spare tid i en akutt situasjon, der skaden på pasientens hjerne stadig utvikler seg, ikke er den eneste avgjørende faktoren. Det skjer ofte at den aktuelle erfarne legen ikke engang er til stede på sykehuset når pasienten kommer inn. Det kan for eksempel være om natten. «Spesielt i de situasjonene tror vi at programmet vårt vil kunne gjøre en helt avgjørende forskjell», sier Kim Mouridsen.

Avgjørende patentering

I tillegg til at dette er et medisinsk gjennombrudd som sannsynligvis vil ha en innvirkning på mange mennesker verden over, har Cercare Medical også lykkes med å patentere programmet under navnet Cercare Medical Neurosuite.

Kim Mouridsen sier at patentering var en avgjørende premiss i utviklingsarbeidet, og at den konkrete oppgaven med rådgivning og patentsøknader derfor ble lagt i hendene på Plougmann Vingtoft. «De har tidligere utført oppdrag for Aarhus Universitet, og har bred erfaring med beskyttelse, kommersialisering og strategisk bruk av IPR.» «Så det var et helt naturlig valg», lyder begrunnelsen.

Den juridiske og tekniske ekspertisen – og ikke minst erfaringen Plougmann Vingtoft har innen IP-rettigheter – kommer også inn i bildet når det gjelder komplekse teknikker som kunstig intelligens, sier partner og patentrådgiver i selskapet, Peter Sørensen. «Vi jobber med alt fra klassiske tjenester som formulering av patentkrav, innlevering av patentsøknader og varemerkeregistreringer, til strategisk rådgivning om forretningsutvikling.» Med bakgrunn i dette har vi bistått Cercare Medical med flere patenter i blant annet Europa og USA.

Lovverket er på plass

Peter Sørensen beskriver feltet kunstig intelligens som ekstremt spennende – ikke minst fordi potensialet er enormt og utviklingen skjer i et raskt tempo. «Dette er teknologier som mest sannsynlig vil ha stor innvirkning på hverdagen vår i overskuelig fremtid.» Cercare Medicals Neurosuite er et virkelig godt eksempel. Men vi ser også hvordan kunstig intelligens for tiden integreres i alt fra chatboter til robotstøvsugere. «Den utviklingen vil definitivt fortsette», sier han.

Dette er teknologier som mest sannsynlig vil ha stor innvirkning på hverdagen vår i overskuelig fremtid


Peter Sørensen

«Det er flere aspekter som må vurderes i forbindelse med patentering av kunstig intelligens – blant annet fordi de som bygger og trener disse nøytrale nettverkene ikke alltid forstår hvordan de fungerer i detalj. Men lovgivningen på området kan støtte det. Faktisk faller kunstig intelligens inn under det samme juridiske rammeverket som gjelder for beskyttelse av all tradisjonell programvare, som også er beskyttet av opphavsrett,» står det.