Advarsel om pågående forsøk på domenesvindel

Det kan se ut til å være en økning av domenesvindel i Norge i 2020 og 2021. Flere norske selskaper har blant annet mottatt henvendelser fra IDS Norway eller DNS Norway.

De angivelige domeneselskapene bruker samme tekst som har sirkulert på engelsk i en årrekke, men disse er nå oversatt til norsk.

Teksten går i korte trekk ut på at domeneselskapet har mottatt en henvendelse om registrering av et domene som er identisk med virksomhetens varemerke og dere får en kort frist på hvorvidt dere selv ønsker å registrere domenet.

 

Eksempel på domenesvindel

 

Kjære herr/fru,

Vi vil informere deg om at vi har mottatt en registreringsforespørsel for domenenavnet [domenenavn]. I systemet vårt ser vi at du er eier av domenenavnet [domenenavn]. Vi vil tilby deg muligheten til å registrere domenenavnet [domenenavn] for på egen hånd.

Hvis en tredjepart registrerer domenenavnet, kan dette få vidtrekkende konsekvenser. Dette kan inkludere forvirring i søkemotorene eller skade på omdømme.

Vi kan imidlertid avvise tredjeparten og omdirigere domenenavnet [domenenavn] til ditt nåværende domenenavn [domenenavn].

I utgangspunktet får du førstevalget av domenenavnet. Dette unngår mulige problemer i fremtiden.

Vi kan registrere domenenavnet for deg i en periode på ti år. Ditt domenenavn vil ikke bare bli registrert for denne perioden, men også beskyttet. Årsprisen er 299 kr per år. Den unike totalprisen er 2.999 kr (ekskl. MVA).

Vil du registrere domenenavnet for din egen organisasjon? Svar på denne e-posten med ditt navn, adresse og mva-ID-nummer innen 48 timer etter at du mottok denne e-posten.

Hvis vi har din tillatelse, avviser vi tredjeparten og registrerer domenenavnet for deg.

 

Tips til å avklare hvorvidt en henvendelse er forsøk på domenesvindel

  • Det er alltid en meget kort frist til å svare (typisk 48 timer)
  • Undersøk hvorvidt domeneselskapet eksisterer, søk for eksempel på

Vår anbefaling

Vår anbefaling er som utgangspunkt å unngå å svare på slike henvendelser, samt unngå å trykke på eventuelle linker eller besøke oppgitte nettadresser.

Slike eposter er en velkjent form for phishing-mail. I beste fall forsøker avsender å selge dere en eller flere domeneregistreringer, i verste fall ønsker de å få opplysninger om personer i firmaet, som potensielt kan bli brukt av hackere på et senere tidspunkt

Det er derfor alltid vår anbefaling, at dere bruker deres nåværende og pålitelige domeneregistreringsfirma til å hjelpe med å registrere relevante domenenavn i Norge eller i utlandet, samt at dere sletter slike eposter og ikke svarer.

Kontakt oss

Ta gjerne kontakt, dersom dere ønsker bistand vedrørende domener. Finn våre eksperter her, eller kontakt oss på pv@pv.eu.