BAYER AG: Den lille pillen som gjør et hav av forskjell

P-pillen har spilt en viktig rolle for kvinnefrigjøringen siden 60-tallet. På 90-tallet bestemte Bayer AG seg for å utvikle en ny p-pille, og resultatet ble Yasmin®-pillen, som Plougmann Vingtoft har hjulpet legemiddelselskapet med å patentere.

Den lille p-pillen som skulle få så stor betydning ikke bare for kvinner, men for hele samfunnet, ble til i et turbulent tiår med et økonomisk oppsving som ga full sysselsetting, også til de mange kvinnene som nå kom på arbeidsmarkedet.

Før den første p-pillen ble lansert i USA i 1960 måtte kvinner ty til tvilsomme prevensjonsmidler som eddiksyreutskylling eller det besværlige pessaret, og uønskede graviditeter resulterte i store konsekvenser for kvinnenes helse, økonomi og sosiale status. Med p-pillen ble det plutselig mulig for kvinner å bestemme selv hvor mange barn de ville ha og når, og de fikk langt større frihet til å ha et aktivt sexliv, på lik linje med menn.

Kvinnenes nyvunne økonomiske og seksuelle frihet rykket ved samfunnsnormer og gamle moralforestillinger og var med til å danne grunnlag for rødstrømpebevegelsen, sekstiåtteropprøret og den løsslupne ungdomskulturen som kom til å prege slutten av 60-tallet og hele 70-tallet.

I dag ser man en liknende frigjøring av kvinner i Asia, hvor pålitelig prevensjon som p-piller ikke har vært utbredt før nå. Spesielt i Kina, India og Vietnam er markedet for p-piller i vekst, og den byrden uønskede barnefødsler har utgjort for asiatiske kvinner gjennom hundrevis av år løftes i økende grad fra deres skuldre.

Yasmin®-pillen fra BAYER AG

De første p-pillene inneholdt meget høye doser av kunstig østrogen som senere viste seg å kunne gi alvorlige bivirkninger, som blodpropper som kunne føre til invaliditet. Siden den gang er det blitt forsket mye på området, og BAYER AG har utviklet flere generasjoner av p-piller.

Patenter er forudsætningen for, at vi kan tjene vores investering hjem igen. De giver os den sikkerhed, vi har brug for, så vi kan investere i den næste generation af innovativ medicin.

Med hjelp fra Plougmann Vingtoft patenterte BAYER AG Yasmin®-pillen i 1999.

IPR som forretningsmodell
Legemiddelselskaper skal offentliggjøre sine formler i løpet av den kliniske godkjennelsesprosessen – noen ganger opp til 12 år før produktet er klart til å komme på markedet. Strategisk arbeid med patenter og IPR er derfor uunngåelig for legemiddelselskaper som BAYER AG, og er en fundamental del av deres forretningsmodell.

Uten patenter ville det ganske enkelt ikke vært noen forretning i det, da alle og enhver ville kunne kopiere deres kjemiske og biologiske formler før produktet overhodet var markedsført. Siden patenter normalt er tidsbegrenset til 20 år har virksomhetene kun få år til å selge produktet med enerett.

«Kun hvis vi tør løbe en risiko ved at udvikle og forske i ny medicin i mange år, vil der blive udviklet nye behandlinger til patienterne. Fejlraten for nye medicinalprodukter er høj. Patenter er forudsætningen for, at vi kan tjene vores investering hjem igen. De giver os den sikkerhed, vi har brug for, så vi kan investere i den næste generation af innovativ medicin», forklarer Christiane Noeske-Jungblut, Head of Patents, WHC hos Bayer AG.

Siden grunnleggelsen har patentering i legemiddelindustrien vært en av hjørnestenene i Plougmann Vingtofts ekspertise. Det var derfor også helt naturlig for BAYER AG å henvende seg til våre eksperter på området da de skulle patentere Yasmin®-pillen.

BAYER AG er ledende innen forskning i kvinnehelse og bruker sin viten om gynekologisk terapi til å finne nye behandlinger mot f. eks. livmorfibroider og endometriose.

5 ting du ikke visste om p-piller

  1. 1. P-en står for «Pincus», som er etternavnet på pillens opphavsmann.

  2. 2. P-piller er det mest brukte prevensjonsmiddelet i Skandinavia.

  3. 3. I 1967 tok ca. 13 millioner kvinner p-piller på verdensplan – i dag er tallet 100 millioner.

  4. 4. Antallet tenåringsaborter falt med 66% fra 1988 til 2010, blant annet pga. p-pillens utbredelse.

  5. 5. I 1993 utnevnte The Economist p-pillen til et av den moderne verdens syv underverker.